Stop accidentelor viata are prioritate

23.oct.2013

Justitia a ajuns pe mâna copiiilor

În scopul educarii preventive a tineretului in domeniul circulatiei rutiere, Justitia din Timisoara încearca introducerea sentimentului de responsabilitate de la o vârstã cât mai fragedã. Astfel, elevi din ciclul primar sunt pusi ei însisi în fata problemelor ce se nasc în momentul încãlcãrii legislatiei rutiere.
Asa se face ca vineri, 25 octombrie 2013, la orele 12,00, la sediul Curtii de Apel Timisoara se judecã o cauzã penalã în care sunt implicati 2 minori, elevi la un prestigios liceu din Timisoara.

Unul dintre tinerii timisoreni este acuzat de sãvârsirea unor infractiuni foarte grave legate de Codul rutier , vãtãmând sever un alt tânãr, iar cei care îi vor judeca sunt chiar colegii lor.
Procesul se va desfãsura în sedintã publicã, în sala nr.282, etaj II din Palatul de Justitie (Palatul Dicasterial) din Timisoara, începând cu ora 12,00.

Sedinta fiind publicã, este de asteptat cã va fi o audientã masivã, formatã din pãrinti, colegi, profesori dar si reprezentanti ai mass media.

În paralel, într-o altã salã, acelasi conflict va încerca sã fie mediat, de data aceasta de elevi de la o altã scoalã din Timisoara.

Atât procesul , cât si medierea se desfãsoarã cu ocazia Zilei Justitiei Civile Europene, care se marcheazã în fiecare an, la 25 octombrie, un bun prilej pentru institutiile judiciare în a-si deschide larg portile pentru concetãteni si de a promova astfel într-un mod transparent activitatea de judecatã, dar în egalã mãsurã si spiritul civic si educatia juridicã a comunitãtii.

Nu în ultimul rând, va fi prezentatã comunitãtii locale si nou introdusa institutie a medierii si sperãm cã prin intermediul micutilor timisoreni se va realiza o pledoarie în favoarea acestei modalitãti alternative de solutionare a unui conflict.

Cele doua clase care vor participa la simulari in 25.10.2013 sunt : clasa a-V-a de la L.Teoretic. J. L. Calderon si clasa a-V-a A de la Scoala Generala nr. 21 " Vicentiu Babes " Timisoara, pe baza unui parteneriat dintre Curtea de Apel Timisoara, cele 2 scoli precum si Asociatia Mediatorilor din România.